Dit was de Strafste Gentenaar 2017

Was jij aanwezig in het Ghent Marriot hotel op de avond van 7 maart? Nee? Dan heb je absoluut een feestje gemist. Alle rasechte, ambitieuze Gentenaars verzamelden zich in de lobby voor de prijsuitreiking van de Strafste Gentenaar. Het werd een editie om nooit te vergeten.

Vrouwen aan de top

Dé Gentse toppertjes van de media, sport, cultuur en muziek waren één voor één aanwezig op de achtste editie van de Strafste Gentenaar. De man of vrouw die het afgelopen jaar de stad Gent op de meest overtuigende manier op de kaart zette, mag zich het komende jaar de Strafste Gentenaar noemen. Tromgeroffel.. Dit jaar won niet één, maar twee vrouwen. De breinen achter het stadsfestival OdeGand kaapten de hoofdprijs weg.

OdeGand is dit jaar aan zijn vijftiende editie toe. Een openluchtvoorstelling met als afsluiter een adembenemend vuurwerk. Het concept trok over de jaren al meer dan 200.000 bezoekers. De doelstelling van OdeGand? Cultuur voor iedereen toegankelijk maken.

Een dozijn aan Straffe Gentenaars

Eentje is geentje en er zijn natuurlijk nog meer straffe Gentenaars. Per categorie werden er ook winnaars uitgeroepen. De prijs op vlak van sport ging naar wielrenster Jolien D’Hoore. De UGent-prof, Petra De Sutter, kaapte de academische nummer 1 weg. De muziekprijs ging naar Mathieu Terryn van Bazart. De ballerina, Nina Tonoli, kreeg de prijs in de categorie cultuur en media. Claire Tillekaerts, topvrouw bij Flanders Investment Trade, werd in de bloemetjes gezet bij de ondernemerscategorie.

Mathieu Terryn - Bazart

De wijste Gentenaar

Tot slot werd er dit jaar nog een nieuwe prijs voorgesteld: de wijste Gentenaar. Een categorie voor de minder bekende Gentenaar, die zijn of haar stadsgenoten inspireerde. En wie kan er beter stemmen op deze categorie dan de Gentenaars zelf? Bart Devaere mag zich de eerst wijste Gentenaar noemen. De schooldirecteur ving in 2016 verschillende jonge vluchtelingen op in zijn school. En hij stimuleert de ontwikkeling van muziek bij zijn leerlingen doorheen hun opleiding. Een directeur dat zijn prioriteiten weet te stellen en dat wordt dus duidelijk geapprecieerd.